Conducerea sub influenta alcoolului sau altor substante interzise este reglementata de art. 336 C.pen.

1. Ce cantitate de alcool trebuie sa am in sange pentru retinerea infractiunii?

Potrivit art.336 C.pen., conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere de către o persoana care, la momentul prelevarii mostrelor biologice (sintagma neconstitutionala prin Decizia Curţii Constituţionale nr. 732/16.12.2014), are o imbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge constituie infractiune.

2. Ce risc daca am savarsit fapta de conducerea sub influenta alcoolului?

Conducerea unui vehicul cu alcool in sange peste limita legala se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda penala.

3. Care este procedura care se urmeaza in cazul in care se retine infractiunea de conducerea sub influenta alcoolului?

In momentul opririi in trafic, politistul rutier te va pune sa sufli in etilotest. Daca acesta indica o alcoolemie mai mare de 0.4 g/l vei fi obligat sa te prezinti la spital pentru prelevarea de probe biologice.

4. Ce presupune prelevarea de probe biologice?

Presupune deplasarea la un centru de recoltare, de regula la spital, pentru recoltarea de sange, in cantitati mici, in scopul stabilirii alcoolemiei exacte. In acest fel se va putea stabili cu certitudine care era cantitatea de alcool in sange la momentul prelevarii.

5. Daca am mai mare 0,40 afisat pe etilotest de ce ma duce la spital?

Legislatia prevede ca, persoanele care au o alcoolemie ce depaste valoarea de 0,40 g/l in aerul expirat, vor fi duse, in mod obligatoriu, in vederea recoltarii de probe biologice.

De ce?

Pentru ca o valoarea de 0,40 g/l afisata pe etilotest echivaleaza cu o valoare de peste 0.80 g/l rezultata din recoltarea de sange.

In esenta, aparatul etilotest arata o valoare mai scazuta decat cea reala.

6. Ce se intampla daca refuz sa suflu in etilotest?

In aceasta situatie ti se va cere sa te prezinti la spital pentru prelevarea de probe biologice. Daca refuzi si de aceasta data se va retine savarsirea infractiunii de refuz de recoltare de probe biologice prev. de art. 337 C.p.

7. Cate recoltari de probe biologice se vor face?

De regula, se vor face 2 recoltari, la un interval de 1 ora distanta.  Este foarte important ca aceste recoltari sa se faca la un interval specific pentru a se putea determina daca alcoolul din sange se afla in faza de absortie sau de eliminare. Totodata, este necesar ca persoana sa fie condusa la spital intr-un termen rezonabil de la oprirea in trafic.

8. Pot refuza sa-mi recolteze sange?

Sunt situatii in care, din diverse motive, nu se doreste recoltarea, unul dintre cele mai des intalnite este teama exagerata de ace.

Ei bine, ce trebuie sa stiti este ca savarsiti infractiunea de refuz sau sustragere de la recoltarea de mostre biologice prev. de art.337 C.pen. Fapta se sanctioneaza cu inchisoarea de la 1 la 5 ani, fara ca judecatorul sa mai aiba posibilitatea de a aplica o amenda penala.

9. Cum se realizeaza refuzul de recoltare?

Daca ai decis ca nu vrei sa fi recoltat si iti asumi o fapta de refuz sau sustragere de la recoltarea de mostre biologice (mai grava) afla ca oricum vei fi dus la spital pentru ca refuzul tau va putea fi luat, de regula, in prezenta politistului si a medicului care urma sa iti preleveze mostre aspecte ce vor fi consemnate intr-un proces-verbal.

10. Ce se intampla daca la recoltare imi iese sub 0.80 g/l?

Daca nu depasesti acest prag, respectiv 0.80 g/l ai scapat de un dosar penal, insa te-ai ales cu o contraventie si vei fi sanctionat cu amenda si suspendarea exercitarii dreptului de a conduce pe o perioada de 90 de zile.

11. Pot scapa de dosar daca la recoltare am peste 0.80 g/l?

Da, exista cateva exceptii, iar cea mai comuna fiind aceea in care se stabileste ca alcoolemia era in faza de absortie la momentul recoltarii. Aceasta situatie se intalneste atunci cand te-ai urcat la volan imediat dupa ce ai consumat cantitatea de alcool. Practic, in aceasta situatie, la momentul opririi in trafic starea de ebrietate nu se instalase avand in vedere ca inca nu avut loc metabolizarea alcoolului in organism. Intr-o asemenea situatie, un avocat bun specializat in infractiuni rutiere va cere o expertiza pentru calculul retroactiv al alcoolemiei (potrivit curbei lui Gauss) si daca esti noroc se va constata ca la momentul opririi in trafic nu aveai peste 0.80 g/l alcool pur in sange.

12.  Ce trebuie sa fac daca sunt prins dupa ce am consumat alcool?

Daca ai fost prins sub influenta alcoolului la volan si ai avut peste 0.80 g/l alcool in sange se va deschide un dosar penal si cel mai probabil procurorul care instrumenteaza dosarul va emite un rechizitoriu, adica actul de inculpare, prin care va sesiza instanta, iar in baza lui, un judecator va decide ce pedeapsa iti va fi aplicata.

Judecatorul are o paleta larga de santionare putand aplica fie solutii de condamnare care atrag antecedentele penale, fie solutii ce nu vor atrage antecedente penale, aspect care poate fi deosebit de relevant la cautarea unui loc de munca.

Obtinerea uneia dintre aceste solutii depinde de circumstantele concrete ale cauzei si de puterea de convingere, tocmai de aceea recomandarea noastra este sa nu incerci sa te aperi singur pentru ca uneori, din cauza necunoasterii legislatiei, s-ar putea sa obtii o solutie mai grea, si sa risti o pedeapsa de pana la 5 ani.

Totodata, este necesar sa convingi judecatorul sa nu aplice pedeapsa complementara (si accesorie) prin care iti interzice dreptul de a conduce pe o perioada de pana la 5 ani pentru ca astfel vei ramane fara carnet o buna perioada de timp.

12. De ce este sanctionata mai grav conducerea sub influenta alcoolului decat alte infractiuni?

Trebuie sa stii ca infractiunea de conducerea sub influenta alcoolului este o infractiune de pericol.

Ce este infractiunea de pericol?

În funcție de caracterul și gradul prejudiciabil, infracțiunile sunt clasificate în mai multe categorii. Cele mai grave infracțiuni sunt recunoscute ca fiind ,,crimele”. Totusi, trebuie menționat faptul că noțiunea de crimă din limbajul comun nu are același înțeles cu noțiunea de crimă în sens juridic.

Astfel, în această categorie nu este inclus doar omorul, ci și alte infracțiuni periculoase care pun în pericol valorile sociale. Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul sub influenta alcoolului este o infractiune de pericol si ca atare este santionata indiferent daca s-a produs o urmare materială, urmarea lor concretizându-se într-o stare de pericol pentru valoarea protejată prin norma de incriminare.

13. O sa am cazier in caz de condamnare pentru conducerea sub influenta alcoolului?

Foarte probabil.

Atat in situatia in care ati fost condamnat la amenda penala, cat si in situatia in care ati fost pedepsit cu inchisoarea a carei excutare a fost suspendata sub supraveghere se vor face cu siguranta mentiuni corespunzatoare in certificatul de cazier judiciar si vor constitui antecedente penale.

Cu toate aceastea, in unele situatii si in functie de practica instantelor, este posibil ca solutia pronuntata de judecator sa nu constituie antecedent penal.

In acest sens, o hotarare prin care se decide renuntarea la aplicarea pedepsei sau amanarea aplicarii pedepsei nu va constitui antecedent penal intrucat nu este considerata o solutie de condamnare.

Totodata, judecatorul poate sa aplice pedeapsa complementara (si accesorie) prin care iti interzice dreptul de a conduce pe o perioada de pana la 5 ani si astfel vei ramane fara carnet o buna perioada de timp.

14. Mai pot conduce dupa ce am savarsit fapta de conducerea sub influenta alcoolului?

Dupa constatarea faptei ti se elibera o dovada fara drept de circulatie. De regula, ti se cere sa semnezi si o instiintare prin care ti se aduce la cunostinta ca daca conduci dupa acest moment savarsesti infractiunea de conducerea unui vehicul cu dreptul de conducere suspendat prev. de 335 alin. 2 C.p. Aceasta obligatie exista pana la finalizarea cauzei. Astfel, nu poti conduce nici macar in situatia in care rezultatul expertizei stabileste concentratie de alcool in sange sub 0.80 g/l si urmeaza sa se claseze dosarul, si in acest caz trebuie sa astepti solutia. In situatia in care se va dispune trimiterea in judecata conteaza ce solutie va dispune instanta de judecata intrucat aceasta poate stabili anularea permisului de conducere si aplicarea pedeapsei complementare (si accesorie) prin care iti interzice dreptul de a conduce pe o anumita perioada

15. Poate fi prelungit dreptul de conducere de procuror daca ai savarsit infractiunea de conducerea sub influenta alcoolului?

Nu. Pentru ca in aceasta situatie nu are ce drept sa prelungeasca procurorul intrucat dovada se elibereaza fara drept de conducere potrivit art. 111 alin. 1 lit. b și alin. 3 și alin. 6 din OUG 195/2002 privind raspunderea contraventionala.

16. Doresti ajutorul unui avocat din Timisoara specializat in dreptul penal?

Apelează cu încredere la serviciile Cabinet Avocat Timisoara Corogeanu Ana (click aici)