Am decis sa va prezint câteva modalități frecvente prin care sau realizat mai multe inselaciuni online si despre care am aflat atat din activitatea noastră din cadrul Cabinetului de Avocat Timisoara Corogeanu Ana precum si din alte surse, in scopul prevenirii acestor infractiuni.

1. Înșelăciuni comerciale online.

O sa includem in aceasta categorie acele inselaciuni online care privesc de regulă societățile comerciale. Deși, modalitățile concrete de comitere sunt multiple, schema de bază este cam aceeași.

1.1. Plasarea unei comenzi, preluarea mărfurilor și neachitarea facturilor.

Aici vom explica doua situații mai generale. Prima este cea în care societatea care plasează comanda, fie nu există (actele folosite pentru comanda online sunt false), fie, dacă există, este doar de aparență sau insolvabilă. În prima situație, partea pozitivă constă în faptul că, dacă sunt descoperiți autorii, aceștia nu au multe posibilități de apărare întrucât ei deja au comis niște falsuri care nu pot fi justificate care au dus la înșelarea victimei. În situația în care se presupune că societatea există doar în aparență este necesar să se verifice daca aceasta avea activitate financiară (dacă a depus declarații fiscale, dacă avea sau nu angajați, dacă a onorat alte comenzi etc.) Dacă se dovedește că societatea nu avea activitate financiară am putea spune că fapta de înșelăciune e ca și probată doar că lucrurile nu sunt întotdeauna atât de simple. Astfel, într-o asemenea situație, în care s-a dovedit că societatea nu desfășura vreo activitate economică, iar comanda a fost plasată doar în scopul de a intra în posesia mărfii, fără a avea intenția de o a plăti, pot apărea probleme atunci când administratorul/asociații nu sunt de găsit sau dacă sunt găsiți se dovedește că aceștia sunt doar interpuși, fără putere de decizie (de cele mai multe ori persoanele din acte mai sunt și insolvabile astfel că nu ai ce executa silit). A doua situație este aceea în care societatea este aproape insolvabilă și trebuie dovedit că la momentul contractării administratorul cunoștea ca aceasta va fi în imposibilitate de plată (la scadență). Având în vedere că una din condițiile înșelăciunii este aceea ca persoana care comite înșelăciunea să acționeze cu intenție (directă sau indirectă) trebuie să se demonstreze că din circumstanțele economice în care se afla societatea nu se poate trage decât concluzia că făptuitorul a acționat cu rea-credință. În asemenea cazuri, un indiciu puternic îl poate constitui contractarea cu mai multe societăți fără a onora vreo comandă, concedierea angajaților care se ocupau cu executarea lucrărilor până la acel moment, lipsa achizițiilor de materiale etc. În cazul acestor tipuri de infracțiuni, întrucât până la momentul infracțiunii societatea a desfășurat legal activități comerciale (unele chiar și ani de zile) se bucură de o anumită încredere din partea furnizorilor motiv pentru care la săvârșirea faptelor vor folosi, cel mai frecvent, bilete la ordin sau file cec fără acoperire. În această situație se poate verifica la BNR dacă incidentul la plată a fost unul izolat sau există multiple astfel de cazuri privind și alte societăți.

Ce putem face?

Primul și cel mai sănătos lucru este acela de a fi precauți și de a depune o diligență pro activă.

Un segment esențial în cadrul consultanței pe care o oferă un avocat specializat este munca de ”research”. Această activitate de informare se realizează atât prin colaborare cu organele statului cât și cu societăți private specializate în munca de „documentare”. În societatea actuală munca de „research” a devenit un „must” în condițiile în care numărul de infracțiuni este în creștere.

De asemenea, prezența unui avocat  este esențială atât la inițierea negocierilor cât și la elaborarea actelor actelor comerciale inițiale. 

Chiar dacă prezența unui avocat nu poate reprezenta o garanție absolută că nu vei fi victima unei infracțiuni, experiența acestuia ar trebui să fie suficientă pentru a scădea semnificativ acest risc.

Află mai multe aici: Avocat Timisoara Drept Comercial

1.2. Facturi fictive.

Fiți atenți ce plătiți mai ales atunci când aveți un volum de activitate semnificativ. Au existat numeroase situații în care autorii au creat conturi bancare similare cu ale unui furnizor cunoscut, au falsificat facturile de plată și le-au trimis către persoanele vătămate care nu au sesizat diferențele de denumire sau IBAN la plată.

Dacă nu reușiți să blocați banii la bancă, în timp util, aceștia sunt ca și pierduți. Este puțin probabil ca autorii să fie identificați pentru motivele pe care le vom prezenta puțin mai jos.

1.3. Avans contract.

Acest punct se adresează atât relațiilor b2b cât și acelor dintre persoanele fizice și diverse societăți comerciale. Foarte frecvent se întâmplă să se plătească un avans considerabil fără ca cel care îl primește să mai presteze ceva din ceea ce s-a obligat. Modul de operare este aproximativ similar cu cel prezentat la punctul a) ultima teză cu diferența că în loc de mărfuri vorbim de o sumă de bani dată ca avans. Totodată, acest tip de înșelăciune nu se comite, de regulă, online.

O modalitate ”la modă” pe care doresc să o abordez o reprezintă avansurile date de către persoane fizice către diverși dezvoltatori persoane fizice sau juridice pentru ridicarea unei case. Întrucât, așa cum am precizat și anterior, una din condițiile înșelăciunii este aceea ca persoana care o comite să acționeze cu intenție (directă sau indirectă) s-a format o oarecare practică prin care făptuitorii demarează lucrările în proporție de 10-15% după care o abandonează invocând diverse datorii, neînțelegeri cu beneficiarul, imposibilitatea obținerii autorizațiilor etc.

Esențial în cazul acestor infracțiuni este să se acționeze cât mai curând astfel încât făptuitorul să nu apuce să ”piardă bani”, întrucât dacă acesta este condamnat ulterior dar nu mai ai ce executa silit poți considera că oricum ai pierdut. Mai mult decât atât, dacă apelezi la un avocat specializat în penal acesta se va asigura că organele judiciare depun cu celeritate diligența necesară pentru dovedirea acelor elemente din care să rezulte reaua credință (interceptarea comunicaților, obținerea tranzacțiilor financiare, listing, expertiza de specialitate etc. )

Află mai multe despre serviciile noastre aici: Avocat Timișoara Penal

1.4. Bursa de transport.

Acest tip de inselaciune online nu este una foarte elaborată dar este suficient de des inatlnita pentru a fi mentionata. O societate solicita transportarea unor marfuri dintr-o tara in alta apeland la un transportator de la bursa. Dupa ce se efectueaza transportul societatea refuza sa-i plateasca invocand faptul ca ea era defapt un intermediar si ca cel pentru care a intermediat transportul nu i-a platit la randul sau si prin urmare nu are bani. Socieatea se bazeaza pe faptul că se afla in alta tare decat transportatorul astfel incat chemarea sa in judecata ar fi dificila si foarte costisitoare pentru transportator.

In aceasta situatie organele judiciare pot verifica prin intermediul Interpolului daca aceasta nu este cumva ”o practica” a sociatatii caz in care se poate solicita ulterior un transfer de proceduri cu statul in care isi are sediul societatea in vederea recuperării prejudiciului si tragerii la raspundere.

2. Înșelăciuni prin mijloace de comunicare electronice

2.1. Anunțuri publice de vânzare/cumpărare

Acest tip de inselaciune online se comite cel mai frecvent în două modalități. Fie cauți să cumperi ceva, te încântă prețul și se cere un avans pe care îl plătești și nu mai primești produsul sau dacă îl primești este de o calitate inferioara, fie, vrei să vinzi ceva. În această din urmă situație ți se face o ofertă foarte bună pentru ceva ce ai tu de vânzare apoi ți se trimite un link pentru a primii banii. Acel link fie îți fură datele de card, fie își cere să le introduci tu. În ambele situații garantat cardul se va golii. În mod tragic, nici măcar filtrele oferite de bănci ca și garanție suplimentară nu funcționează întotdeauna. Astfel, dacă vorbim de Secure3D, au fost multe situații în care s-au efectuat plăți directe în China fără ca banca să trimită vreun sms cu cod de autorizare. Acest lucru se explică prin aceea că, deși tu ai anumite clauze contractuale cu banca ta, din Romania, care îți oferă anumite garanții, acestea nu sunt aplicabile peste tot în lume, ci diferă în funcție de acordurile internaționale bancare (astfel un card cu pin dezactivat contactless poate funcționa contactless și fără pin în Macedonia de N).

2.2. Link-uri primite pe telefon sau email.

După cum sugerează și titlul primești un link pe telefon sau e-mail de la diverși furnizori cunoscuți sau chiar firme de curierat. În momentul în care îl accesezi se întâmplă exact ce povesteam la punctul 2.1.

2.3. Concursuri pe platformele de socializare.

Am aflat de o schemă destul de elaborată prin care ți se cerea să te înscrii la un concurs (pe platformele de socializare) iar dacă câștigai ți se oferea un site gratuit. La acel concurs s-au înscris aproximativ 300 de oameni și fiecăruia i se trimitea un e-mail prin care i se spunea că este unul din cei 10 fericiți câștigători. Apoi i se trimitea un contract în care i se arăta că site-ul său va fi construit de un cursant al unei academii de webdesign, în mod gratuit, cu condiția ca el să-și cumpere domeniul de internet (pe care urma sa fie gazduit site-ul) de la o firmă parteneră. Pe lângă contract (care era fals desigur) i se trimitea și o ofertă cu pachete de găzduire site între (100-200 euro). În mod normal o găzduire costă undeva la 150 de lei dar un site poate ajunge pe la 1000 de euro așa că omul considera că pe ansamblu e o afacere foarte bună. Prin urmare plătea 100 de euro/an să-și găzduiască site.ul la o firmă cu sediul într-o țară ”no name” și în final nu mai primea site-ul promis.

2.4. Investiții în cripto monede.

Victima este abordată online și i se propune să investească o sumă de bani în cripto monede pentru a realiza un câștig considerabil. În acest sens i se pune la dispoziție chiar și o platformă unde i se arată cum investiția s-a crește exponențial pentru a determina-o să depună și mai mulți bani. Ce nu știe ea este că totul e fals și va constanta acest lucru în momentul în care va încerca să retragă banii pentru că aceștia nu mai există. Există și unele variații ale acestei infracțiuni în care victimei i se arată că banii pe care i-a investit i-a pierdut pentru că ”piața a căzut” și că totodată, aceasta a mai fost creditată ”potrivit contractului de investiție” cu o sumă de 1000-2000 de euro, pe care acum o datorează societății. Persoana este somată să achite suma de bani împrumutată sau va fi dată în judecată potrivit ”contractului„

2.5. Avans trimis online pentru achiziții.

Această modalitate este asemănătoare cu cea de la punctul 2.1. dar am ales să o tratez diferit având în vedere numărul foarte mare de infracțiuni săvârșite în ultima perioadă. Mulți oameni aleg să cumpere diverse bunuri din alte țări aflate în Uniunea Europeană, pe care le găsesc la un preț mai bun decât în România, fiind încurajați și de lipsa taxelor vamale, în interiorul Uniunii. Spețele noastre se axau în mare parte pe utilaje agricole comandate, plătite parțial, și care nu au mai fost livrate vreodată. Și în aceste cazuri actele folosite pe e-mail (facturi, chitanțe) erau false iar banii plecau în conturi din Franța, pe numele unor persoane care nu mai erau găsite niciodată (cel mai probabil oameni ai străzi care figurau doar în acte ca administratori ai societăților implicate). Bani erau ulterior retrași cash de la bancomat de către autori necunoscuți.

2.6. Furtul datelor personale/e-mail prin anunțuri/campanii.

Se postează un anunț atractiv, în cazul nostru se anunța lansarea unei cripto monede susținută de o companie de renume. Ți se cerea sa completezi un formular ca să te înscrii pe lista de așteptare pentru cumpărare având în vedere că se lansa în stoc limitat. Acel formular îți cerea să-ți creezi un cont (nume, prenume, adresa de e-mail, parola, data nasterii etc.). După ce completai formularul cu datele tale personale si dădeai finalizare iți dădea o eroare (prea multe solicitări încercați mai târziu). După mai multe încercări renunțai dar ceea ce nu știai îi că acel formular avea rolul doar de a colecta datele tale personale. Din nefericire un număr foarte mare de oameni folosesc aceeași parola peste tot pe internet. Prin urmare, dacă erai printre ghinioniștii care folosesc aceeași parolă peste tot tocmai ai furnizat atât adresa ta de e-mail și parola de logare la ea, precum și alte date esențiale.

2.7. Dificultatea de investigare a infracțiunilor cu autor necunoscut.

În primul rând, trebuie să arătăm că odată ce banii au fost transferați sunt șanse minime să mai fie recuperați. De regulă, aceștia se plimbă dintr-un cont în altul, până ajung în țări care nu au reglementări bancare serioase și acorduri internaționale de cooperare sau sechestru. Mai sunt situații în care banii sunt transformați în cripto monede si astfel li se pierde urma.

Autorii sunt dificil de identificat deoarece majoritatea faptelor sunt constate după ce au fost săvârșite. De cele mai multe ori autorii operează de la distanță chiar și din alte țări cu care cooperarea în materie penală este foarte grea sau chiar imposibilă astfel că, și dacă ar fi identificați, nu ar putea fi trași la răspundere.

Chiar si pentru faptele care ar putea fi investigate pe teritoriul țărilor din Uniunea Europeană durata poate fi semnificativă având în vedere că emiterea și executarea unui ordin european de anchetă poate dura aproximativ între 6 luni – 1 an.

În ultimul rând trebuie precizat și faptul că persoanele care se ocupă cu înșelăciuni în mediul online sunt de cele mai multe ori bine documentate, au la dispoziție ultimele tehnologi precum și resurse financiare semnificative.

2.8. Ce poți face?

Apelează cât mai repede la organele de poliție. Ideal ar fi înainte ca cel care încearcă să te înșele să-și dea seama că l-ai descoperit. Dacă se acționează din timp, se poate interveni activ prin interceptarea comunicaților, localizare, percheziții, flagrant etc.

Nu pleca de la premisa că nu se poate face nimic. Dacă ai fost înșelat online de către un autor necunoscut sau cu date false nu înseamnă obligatoriu că vorbim de o schemă elaborată. În multe cazuri autorii faptelor fac numeroase greșeli ceea ce duce la prinderea lor.

Dacă organele de poliție sunt lente angajează un avocat care să se ocupe de dosarul tău. Cu cât durează mai mult o anchetă cu atât șansele ca tu să-ți mai recuperezi banii scad.

3. Ai fost victima unei înșelăciuni?

Dacă ai fost victima unei înșelăciuni și ai nevoie de asistență click aici: Avocat Timisoara Drept Penal