Pensia de intretinere este reglemantata în Cartea a II-a. Despre familie din Codul civil.

1. Ce este obligatia de intretinere?

Obligatie legala de intreţinere (pensia de intretinere) reprezinta îndatorirea care ii revine, in baza legii, unei persoane, de regula în temeiul relaţiilor de rudenie, de a asigura altei persoane care se afla in nevoie, cele necesare traiului (alimente, locuinţă, îmbrăcăminte, îngrijirea sănătăţii) în natura sau echivalent banesc. Neindeplinirea acestei obligatii poate sa constituie infractiunea de abandon de familie.

2. Cum se cuantifica pensia de intretinere?

Art.529 C.Civ., prevede ca obligatia de intretinere se datoreaza potrivit nevoii celui care o cere insa tinand cont de mijloacele celui ce urmeaza a o plati.

3. Care sunt cotele prevazute de lege pe care le datoreaza un parinte?

Când pensia de intretinere este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.

4. Ce se intampla daca parintele nu lucreaza?

Daca parintele nu lucreaza el va fi obligat la plata pensiei de intretinere, in cotele prevazute de lege, dar prin raportare la salariul minim pe economie.

5. Exista vreo limitare in stabilirea cuantumului pensiei de intretinere?

Da, alin.3 al art.529 C.civ., limiteaza pensia de intretinere  a copiilor la maximul de ½ din venitul lunar a celui obligat.

6. In ce modalitati se poate executa obligatia de intretinere?

Obligaţia de întreţinere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului şi, după caz, a cheltuielilor pentru educare, învăţătură şi pregătire profesional.

Dacă obligaţia de întreţinere nu se execută de bunăvoie, în natură, instanţa de tutelă dispune executarea ei prin plata unei pensii de întreţinere, stabilită în bani.

Pensia de întreţinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotă procentuală din venitul net lunar al celui care datorează întreţinere.

7. Se poate achita pensia de intretinere in natura?

Sunt foarte rare situatiile in care se poate presta pensia de intretinere in natura, de acest beneficiu, se bucura, de regula, parintele la care ii este stabilita locuinta minorilor. Art.533 C.Civ., prevede expresis verbis faptul ca pensia de intretinere se plateste in rate periodice rezultand clar ca aceasta poate fi stabilita numai in bani.

8. Am fost obligat la o suma fixa, insa salariul mi-a crescut/scazut cat trebuie sa platesc?

Ei bine, in aceasta situatie sunteti obligat la plata sumei fixe, cu toate ca, acea suma, este mai mica sau mai mare decat cota prevazuta de lege.

Cu toate acestea, persoana indreptatita la primirea pensiei de intretinere poate cere oricand instantei de tutela majorarea sumei sau cuantificarea ei la cota prevazuta de lege, in temeiul art.531 C.civ.

9. Am fost obligat la cota prevazuta de lege, iar ulterior salariul a crescut/scazut cat platesc?

Se plateste cota stabilita prin raportare la suma marita sau scazuta.

Daca parintele ascunde cuantumul salariului persoana indreptatit la primirea pensiei de intretinere se poate indrepta la executor pentru primirea platei suplimentare.

10. Cand pot cere modificarea sau incetarea pensiei de intretinere?

Dacă se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, instanţa de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micşora pensia de întreţinere sau poate hotărî încetarea plăţii ei.

11. Ce se intampla daca din eroare am achitat cu titlu de pensie de intretinere o suma mai mare?

Dacă, din orice motiv, se dovedeşte că intretinerea prestată, de bunăvoie sau ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti, nu era datorată, cel care a executat obligaţia poate să ceară restituirea de la cel care a primit-o sau de la cel care avea, în realitate, obligaţia să o presteze, în acest din urmă caz, pe temeiul îmbogăţirii fără justă cauză.

12. Ai nevoie de un avocat bun din Timisoara specializat in divort?

Daca ai nevoie de un avocat bun din Timisoara specializat in divort , o materie vasta cu numeroase implicatii, materiale si emotionale, click aici …

13. Citește și următoarele articole relevante: